Wandelen vanaf de B&B wandelingen

Wandelen vanaf de B&B

Er is een leuke, niet moeilijke wandeling te lopen vanaf de B&B. Je loopt langs een aantal vakantiehuisjes van Spanjaarden en door ongerepte natuur. Je kunt naar een bergtop klimmen waar je, met een beetje geluk, gieren kunt spotten en waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende dorpen en bergen van Andalusië. Je passeert diverse ruïnes, waar vroeger gezinnen woonden met maar liefst 10 kinderen. Het is een wandeling door lieflijk glooiend landschap afgewisseld met stukken ruig rotsachtig gebied. Naast gieren leven hier wilde zwijnen, vosjes, diverse roofvogels, berggeiten en vlinders etc. Dit is een gevarieerde wandelroute van ongeveer 2,5 uur waarbij het fijn is om een wandelstok mee te nemen voor het klimmetje en de afdaling van de bergtop. Wij hebben eventueel nordic walking stokken beschikbaar.

Vraag bij ons naar de routebeschrijving.

 

Natuurgebied op loopafstand

Als je bij het onverharde weggetje van de B&B verder omhoog loopt, dan kom je bij een hek met een slot. Daar is aan je rechterhand is een hek dat je open kunt maken, en dan loop je even over het terrein van de paarden. Daarna ga je weer verder op het onverharde pad. Aan het einde van dit pad kom je op een andere onverharde weg. Hier sla je rechtsaf en na ongeveer 50 meter zie je een ¨rustiek¨ hek. Hier ga je doorheen en je neemt het geitenpaadje aan de linkerkant (beide paadjes komen uit op hetzelfde terrein.) Dan zie je een ruïne en vanaf hier kun je verder de paden volgen, dit was vroeger onderdeel van de smokkelaarsroute voor koffie en sigaretten.

In dit heuvelachtige landschap kun je uren ronddwalen zonder iemand tegen te komen. We hebben geen beschreven wandelroute voor dit gebied maar tegenwoordig kan iedereen zich prima redden met Google Maps op de telefoon en een route wandelen naar eigen wens.

 

Leuk weetje

Een man uit het dorp heeft zich jaren schuil gehouden in de holen van de rotsen in de tijd van Franco, om uit handen te blijven van de Guardia Civil. Ook heeft El Lute (een belangrijke vrijheidsstrijder van Spanje) in dit deel van Andalusië rondgezworven. Daar is ook een mooi boek over geschreven, ¨El Lute¨. Dit boek is ook te leen in de B&B.

Wandeling bij de B&B, natuurgebied bergen
Bed en Breakfast natuurgebied bergen Andalusië

Wandelingen in het natuurgebied Sierra de Grazalema, het mooiste gebied van Andalusië.

Hóór de gieren vliegen in de Garganta Verde

De spectaculaire wandeling Garganta Verde, wat groene keel betekent, verbergt een natuurlijke kathedraal, een immense magische ruimte. Om daar te komen daal je een natuurlijk pad af in de rotsige kloof. Deze kloof is het leefgebied van één van de meest talrijke kolonies vale gieren van Europa. De aaseters hebben een spanwijdte van twee en een halve meter en dát hoor je als ze vlak boven of onder je vliegen.

Omdat het in beschermd natuurgebied ligt, heb je voor deze wandeling een vergunning nodig. Die kun je halen bij het informatiecentrum Sierra Grazalema in El Bosque. Van 1 juni tot 15 oktober is de wandeling alleen toegankelijk tot aan het uitzichtplateau.

Lees hier meer informatie (in het Engels): Wandeling Garganta Verde

 

Sprookjesbos langs kraakheldere rivier, Rio Majaceite

Een fijne verrassende wandeling langs een rivier met kraakhelder water van El Bosque naar Benamahoma. Je loopt als het ware door een sprookjesbos met de vele bruggetjes en trappetjes. Schaduwrijk is deze wandeling ook. En misschien kom je nog een otter tegen. De wandeling is 4 kilometer (ongeveer een uur) en je kunt hem ook weer terug lopen of een taxi nemen. Telefoonnummers hangen aan het einde van de route.

Kijk hier voor meer informatie (in het Engels): Wandeling Rio Majaceite

 

Bergen van kalksteen, Puerto de las Presillas

Dit is een hoog gelegen wandelroute met mooie uitzichten op de hoogste bergen van de provincie Cadiz, zoals El Torreon en El Reloj. Bijzonder aan het gebied zijn de formaties van de kalkstenenrotsen. Scherpe randen, uitgesleten holen en steegjes. Deze bergen zijn een perfect leefgebied voor de wilde berggeit. Daarnaast word je verrast door goed bewaard gebleven kalkovens, dorsvloeren en waterbakken. Met deze wandeling loop je een rondje en je start bij de parkeerplaats van de camping Tajo Rodillo van Grazalema, duurt ongeveer 3 uur en de moeilijkheidsgraad is gemiddeld.

Kijk hier voor meer informatie (in het Engels): Wandeling Puerto de las Presillas

 

Wandeling door het ijskoude water

Vanuit Zahara de la Sierra kun je de andere kant van de Garganta Verde benaderen. Hier kun je een uur wandelen in een smalle canyon Bocaleones,  wat leeuwenbek betekent, en waad je door het water. Op sommige plaatsen komt het ijskoude water tot aan de borst. Een heerlijke en prachtige wandeling op hete dagen.

Klik op de link voor meer informatie (in het Spaans) en prachtige foto´s: Wandeling Bocaleones

 

Rondje langs de rivier wandelen

Vanaf Toleta kun je gevarieerd wandelen over de geitenpaadjes naast de rivier. Je kunt er schildpadjes tegenkomen. Ze liggen te zonnen op de warme stenen op de oever van de rivier Guadalete en zodra zij jou in de gaten hebben plonsen ze in het water. De herder passeert er met zijn geiten en als je goed oplet, zie je sporen van wilde zwijnen. Terug loop je over de Via Verde en passeer je een paar tunneltjes. Fijne rustige wandeling op 20 minuten met de auto van de B&B.

Vraag bij ons naar de routebeschrijving

 

Nog veel meer wandelingen

Zo zijn er nog veel meer wandelingen in de omgeving. Wil je meer weten, vraag het ons gerust of kijk op de website van de provincie Andalusië met alle wandelingen in Sierra de Grazalema