Strand dichtbij de B&B

Strand; Playa la Muralla

Dit is één van onze favoriete baaitjes aan zee. Je rijdt er in ruim een uur naartoe over makkelijke wegen. Puerto Sherry heet het haventje waar je langsrijdt en dan rij je over een gezellige boulevard met kleurige huizen naar het einde. Als je geluk hebt, kun je hier je auto kwijt en anders heb je een stukje terug een groot parkeerterrein. Op dit strandje komen niet zoveel toeristen en voornamelijk Spanjaarden. Op een zomerse dag kun je zomaar

 

 

FijnBijna iedereen wil de beroemde Via Verde de la Sierra fietsen, een oude spoorlijn die loopt van Olvera naar Puerto Serrano. Het fietspad is zo goed als vlak en loopt door een ruig bergachtig landschap. Wie wil dat nou niet?

Nooit reed er ook maar één boemeltje over dit spoor in Andalusië. Tegenwoordig is de overbodige spoorweg omgeturnd tot een Vía Verde, een 36 kilometer lange wandel- en fietsroute door indrukwekkende ruige Spaanse natuur.

Hardnekkig blijft het verhaal rondzingen in de omgeving van Olvera, een dorpje zo’n honderd kilometer zuidoostelijk van Sevilla. Een spoorwegbeambte zou veertig jaar lang, iedere dag opnieuw, klaar hebben gestaan met zijn pet en fluitje om de trein te laten passeren. De trein die niet kwam, want het spoor was nooit in gebruik genomen. En toch ontving de beste man, vergeten geraakt in een Spaanse salarisadministratie, veertig jaar lang loon.

Goederentransport

De spoorlijnen zijn over het algemeen aangelegd in het begin van de vorige eeuw en eigenlijk nooit bedoeld voor publieksvervoer. De meeste waren gemaakt om goederen te transporteren van fabrieken of mijnen, of om soldaten te vervoeren. Ze zijn destijds vaak betaald door buitenlandse investeerders, bijvoorbeeld Fransen of Engelsen. Na sluiting van de mijnen werden ze overbodig.” Vía Verde de la Sierra werd eind jaren twintig gebouwd. Het had de steden Jerez de la Frontera en Setenil met elkaar moeten verbinden, maar zo ver kwam het nooit. Want vervolgens brak de burgeroorlog uit én werd Spanje geteisterd door de economische crisis. Daarna was niemand meer geïnteresseerd in het afmaken van het lijntje.

Succesrecept

De omgeving van de Vía Verde de la Sierra maakt het succesrecept van de groene wegen direct duidelijk. Flinke heuvels, tot zo’n 600 meter hoogte, domineren het landschap. Op de toppen rusten stadjes en dorpen, opgetrokken uit witte huizen en veelal voorzien van oude burchten vanaf welke de Andalusiërs elkaar waarschuwden voor de Arabieren. In de verte zijn de minstens 1.700 meter hoge uitlopers van grotere bergen zichtbaar. Een zeer gevarieerd berglandschap waar het normaal zwoegen zou zijn voor wandelaars en fietsers. Heuvel op en af, in de brandende Andalusische zon waar dertig graden Celsius als beschaafde temperatuur wordt beschouwd. Maar nu, alsof je op een elektrische fiets zit door het licht dalende parcour, zoef je van de ene tunnel naar de andere tunnel en laat je je verrassen door de steeds veranderende omgeving en vergezichten.

Bezoekerscentrum Vale Gieren

En natuurschoon is er voldoende. De aanwezigheid van de twee riviertjes Guadalporcún zorgt voor weelderig groen. In de vroege zomer staat de berm vol felgeel bloeiende brem, rode klaprozen en blauwe korenbloemen. Overal fladderen vlinders en passeren libelles het fietspad. In de struiken grazen wilde geiten. Er leven otters, schildpadden en dassen in het gebied. Halverwege de route is zelfs een grote kolonie vale gieren te bewonderen, de trots van de regio. Bij Peñon de Zaframagon, een uitstekende rots, nestelen zo’n 250 koppels. Pal naast de rots is een roterende camera geplaatst. In het bezoekerscentrum, gevestigd in een oud stationnetje, zijn de gieren continu live te bewonderen en is ook een kleine expositie. Echt de moeite voor een stop!

Tunnels

Een bijzondere ervaring zijn de vele tunnels op de hele route, dertig stuks in totaal. De kortste zijn onverlicht, maar in de langere zijn automatische lampen aangebracht die aanfloepen als iemand passeert. De temperatuur zakt binnen met zo’n tien graden, goed voor wat afkoeling op hete middagen.

Praktische informatie

Wij hebben een aantal fietsen beschikbaar en kunnen je tegen een vergoeding met de fiets naar Olvera brengen. Vanaf daar daalt de route lichtjes en eindig je in Puerto Serrano waar je ook weer opgehaald kunt worden. Óf je maakt het laatste sportieve klimmetje naar de Bed en Breakfast zelf.

In Coripe, het stationnetje halverwege, zijn fietsen te huur voor degene die geen 36 kilomenter wil fietsen of met kinderen wil gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld tot Peñon de Zaframagon (de gierenpost) fietsen en weer terug. En na gedane arbeid is het heerlijk lunchen bij het stationnetje in Coripe.

Links* Voor meer informatie over de Vía Verde de la Sierra: www.fundacionviaverdedelasierra.com.* Informatie over alle Vías Verdes in Spanje: www.viasverdes.com

Ruime romantische kamers met eigen badkamer met douche of bad, tweepersoonsbed òf enkele bedden, gebouwd in de typische stijl van Andalusië.

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla.

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Maecenas faucibus mollis interdum. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna.