Autoroute witte dorpen route Andalusië Spanje

Witte dorpen route Andalusië

Vanuit de B&B is er een hele mooie autoroute te rijden langs de mooiste witte dorpen van Andalusië, Zuid Spanje. In het Spaans heet de route, ruta pueblos blancos. Via El Bosque en  Grazalema rijd je naar Zahara de la Sierra.

Tijdens deze autoroute rijdt je door la Sierra de Grazalema, een bergketen met een oppervlakte va 51.000 hectare en een hoogte van 250 tot 1.710 meter. Dit beschermde natuurpark is prachtig om doorheen te rijden. Je vindt er spectaculaire uitzichten, pitoreske witte dorpen waar de tijd heeft stil gestaan, kilometers vol met bossen, ruige rotsen en veel haarspeldbochten.

Autoroute tot El Bosque

Je rijdt de onverharde weg af en slaat rechtsaf, daarna neem je de afslag Puerto Serrano en neem je de rotonde driekwart, de tweede afslag. De volgende rotonde neem je de tweede afslag naar Villamartin, dus rechtdoor. De volgende afslag die je neemt is richting Prado del Rey (A373) en dan kom je bij het witte dorpje El Bosque. De witgekalkte huisjes steken prachtig af tegen de blauwe lucht en bossen er omheen. In de 19e eeuw heeft het stadsrechten gekregen, maar met haar 2000 inwoners voelt het echt aan als een dorpje. El Bosque ligt op 287 meter en is ook tot de toegangspoort van het natuurgebied Sierra de Grazalema. Er wordt hier veel gejaagd en gevist en in het dorp bevindt zich een forellenkwekerij. Forel (=trucha) is de specialiteit van El Bosque.

Nog meer leuks in El Bosque

  • Bezoek de forellenkwekerij
  • Wandeling Rio Majaceite, langs de kraakheldere rivier
  • Botanische tuinen
kwekerij forellen El Bosque witte dorpen route Andalusië

Autoroute tot Grazalema

Daarna volg je de A-372 naar Grazalema. Om de route te volgen neem je de afslag naar Zahara de la Sierra voor Grazalema. Voor een bezoek aan Grazalema rijdt je even van de route af en dat is echt de moeite waard. Het verstilde witte dorpje is in vele opzichten de parel van Andalusië. Prachtige gelegen, hoog in de bergen en nog heel authentiek. Let wel op de siëstatijden, tussen 1400 en 1730 is het meeste gesloten.

Streekprodukten uit Zuid Spanje

Er komen veel streekproducten uit Grazalema, zoals de wollen dekens (mantas de Grazalema), kaas, gebakjes en chacines (varkensvlees). Grazalema is, naast de winnaar van één van de mooiste witte dorpen van Spanje, ook één van de meest natte dorpen van Spanje. Het regent hier gemiddeld vaker dan in de rest van Spanje. Dat maakt wel dat de omgeving prachtig groen is. Vanuit Grazalema kun je met de auto, met de fiets of wandelend de omgeving verkennen. De rivier de Guadalete ontspringt vlakbij Grazalema, bijzonder om te zien. Je kunt prachtige wandelingen maken in het Pinsapos-bos en bergwandelingen maken.

Pueblos blancos route cadiz grazalema Andalusië

Nog meer leuks in Grazalema

  • Bezoekje aan de textiel fabriek, Artesanía Textil de Grazalema. Ambachtelijk gemaakte wollen dekens, jassen, sjaals etc.
  • Wandeling Puerta las Presillas, 2,5 a 3 uur wandelen tussen de toppen van Grazalema gebergte. Je komt ook bij de Nacimiento (=geboorte) de Guadelete, daar waar de rivier ontspringt. Deze rivier loopt ook door Puerto Serrano!
  • Een drankje drinken en een kleine tapa eten bij Casa Las Piedras, of lekker gaan tafelen want het dagmenu (vraag naar menu del día) is uitstekend!

Verder rijden naar Zahara de la Sierra

Om de route te vervolgen rijdt je een stukje terug op de A-372 en pak je de CA-9104 naar Zahara de la Sierra, een schitterend wit dorp! De weg ernaar toe is prachtig. Onderweg kom je de mooiste landschappen tegen en zijn de uitzichten op het azuurblauwe stuwmeer prachtig. Zahara is niet een dorpje om voorbij te rijden. Witte huisjes met rode daken, smalle geplaveide straatjes, gezellige terrasjes en pleintjes, typisch Spaanse cafeetjes, prachtige kerken, vriendelijke mensen, leuke souvenirswinkeltjes en fantastische uitzichten. Wat wil je nog meer?!

Nog meer leuks in Zahara de la Sierra

  • Klim naar de top waar je een mooi kasteel treft met fantastisch uitzicht.
  • Ga lekker eten bij Al Lago (favoriete tentje van Riët), écht lekker en puur eten met veel groente. Of ín het dorpje bij Meson los Estribos, lekker tafelen in een Spaans restaurantje met mooi zicht op het meer bij de grote balkonramen.
  • Playita Arroyomolinos, een kleine groene oase waar je heerlijk kunt zwemmen in het koude bergwater.
  • Huur een kano bij El Mogote. In dit restaurantje kun je ook heerlijk eten met magnifiek uitzicht op Zahara de la Sierra. Alsof je bij een strandtent zit, maar dan in hartje Andalusië.
Pueblos blancos autoroute Cadiz Zahara de la Sierra